menu
Word Lid
Stand van zaken ivm het asielcentrum (5)

Afgelopen weekend (29/03) stelde raadslid Koen Vanhees een schriftelijke vraag aan het College van Burgemeester en Schepenen met betrekking tot de beslissing van de stedenbouwkundige inspecteur.

Uit het antwoord (30/03) bleek dat de gemeente nog geen officieel bericht had ontvangen.

Op 31/03 werden de fractieleiders op de hoogte gebracht door middel van een link naar een bericht over het asielcentrum:

' ... Eerder deze maand, op 11 maart, legde de politie de werken stil omdat uit een inspectiebezoek van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening bleek dat er vergunningsplichtige werken uitgevoerd waren aan de buitenruimte (betonverharding) en stabiliteitswerken in het gebouw (weghalen steunmuren). De eigenaar beschikte daarbij niet over de noodzakelijke vergunningen.

Het proces-verbaal met de staking van de werken werd vervolgens bezorgd aan de stedenbouwkundig inspecteur van de Vlaamse overheid, afdeling Omgeving. Die stedenbouwkundige inspecteur heeft beslist om de stillegging van de werken niet te bekrachtigen omdat de werken al voltooid waren. Het werd dus niet bekrachtigd door het ontbreken van het preventief karakter van een stakingsbevel. De gemeente ontving daarover op dinsdag 31 maart 2020 de beslissing.

De betonverharding blijft evenwel een bouwmisdrijf en is niet uitgevoerd volgens de bepalingen die in het ruimtelijk uitvoeringsplan voor dat gebied staan vermeld. De gemeente Kalmthout maant de eigenaar aan om, via een omgevingsvergunningsaanvraag, zich naar de regels te schikken. Volgens het RUP Woonbos moet op die plaats maximaal waterdoorlatende verharding toegepast worden.

Daarnaast wees de gemeente Kalmthout de eigenaar in een aangetekende brief op de reglementering rond het behandelen en het lozen van afvalwater van het gebouw. Er bevindt zich op dit moment in de Putsesteenweg geen openbare riolering voor afvoer van afvalwater naar een waterzuivering. Daarvoor is op het terrein van het geplande asielcentrum een ruime buffering en voorzuivering noodzakelijk. Voor het lozen van afvalwater met die omvang is volgens de milieuwetgeving (VLAREM) een voorafgaande omgevingsvergunning vereist. Die procedure gaat gepaard met een openbaar onderzoek en verloopt volgens de wettelijk vastgelegde termijnen bij de behandeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Afvalwater van 120 tijdelijke bewoners rechtstreeks in de baangracht lozen, zou veel overlast voor de omwonenden veroorzaken. Daarom zet de gemeente de eigenaar aan om de nodige vergunningsaanvragen daarvoor in te dienen. ...'

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF