menu
Word Lid
Stand van zaken ivm het asielcentrum (13)

Op de gemeenteraad van 26 oktober ll. wist de burgemeester te vertellen dat de eerste 39 asielzoekers begin november hun intrek zullen nemen in het gebouw aan de Putsesteenweg.

Met betrekking tot de drie problemen die er nog waren had men plots een tandje bij gestoken in het zoeken naar een oplossing.

- De aangelegde beton werd verwijderd.

- Wat betreft de lozing van afvalwater zal dit gebeuren in opvangcontainers die dan afgevoerd zullen worden. Men heeft beloofd dat er niet in de beek zal geloosd worden.

- Met betrekking tot de brandveiligheid is het gebouw nu plots opgedeeld in twee onderdelen en heeft men het gelijkvloers brandveilig verklaard.

Er werd door G4S een omgevingsvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een brandtrap, aanpassen van de buitenaanleg en informatie inzake afwatering. Tegen de maand december is het aan het College om een beslissing te nemen.

Raadslid Vanhees merkte op dat de communicatie in heel dit dossier beneden alle peil was. Vorige raadszitting had hij nog verwezen naar het antwoord op een schriftelijke vraag in het federaal parlement waaruit het antwoord bleek dat:

" ... De communicatieprocedure werd na de brand in het centrum van Bilzen herzien. Er werd beslist om de burgemeester sneller te betrekken bij de opening van een centrum. Van zodra er een realistische piste is voor de opening van een opvangcentrum, informeer ik de betrokken burgemeester. Wanneer de burgemeester verwittigd is en indien de piste concreet wordt, neemt Fedasil contact op met de lokale overheden. Samen stellen ze onder meer een communicatieplan op."

Van al de opgesomde punten is er totaal niets uitgevoerd en ondertussen blijven de omwonenden met hun vragen zitten. 

Er werd ons verteld dat G4S bij hun bezoek aan de aanpalende eigenaars gemeld had dat twee weken na de aankomst van de eerste groep er een tweede groep zou komen van 69 personen. Dit was volgens de burgemeester niet waar en kan ook nog niet gezien het eerste verdiep nog niet is goedgekeurd voor wat betreft de brandveiligheid.

Het Vlaams Belang zal dit dossier van zeer dichtbij blijven opvolgen.

 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF