menu
Word Lid
Stand van zaken ivm het asielcentrum (12)

Kamerlid E. Samyn stelde enkele schriftelijke vragen met betrekking tot het asielcentrum in onze gemeente aan minister M. De Block (zie bijlage).

Met het antwoord in de hand stelde raadslid K. Vanhees vervolgens de nodige vragen aan het gemeentebestuur (de antwoorden staan in het vet afgedrukt):


"Van zodra er een realistische piste is voor de opening van een opvangcentrum, informeer ik de betrokken burgemeester. Wanneer de burgemeester verwittigd is en indien de piste concreet wordt, neemt Fedasil contact op met de lokale overheden. Samen stellen ze onder meer een communicatieplan op".

Is er al een realistische piste voor de opening van het opvangcentrum in onze gemeente? 

Neen, de burgemeester is nog niet verwittigd over een realistische piste voor de opening van het tijdelijk opvangcentrum.

Zo ja, kan u mij hiervan de nodige info bezorgen.

"Het is de verantwoordelijkheid van G4S om de beloofde opvangcapaciteit van 120 plaatsen binnen de 2 maanden in gereedheid te brengen met respect voor alle geldende regels en procedures."

Hoever staat het met de voorzieningen voor het afvalwater, brandveiligheid, omheining met de aanpalende eigendommen? 

Zoals reeds aangegeven in het antwoord van de minister aan E. Samyn moet de organisator van de opvang instaan voor de inrichting van het opvangcentrum instaan met respect voor de geldende regels en procedures. Dit standpunt wordt door ons bestuur consequent aangehouden. De inrichting voldoet vandaag niet aan de geldende regels en kan dan ook niet worden uitgebaat.

"Omgerekend brengt dit de indicatieve kostprijs voor de opvangsite te Kalmthout voor een jaar op 2.185.000 €. Deze prijs omvat alle kosten met betrekking tot de organisatie van de opvang, inclusief investeringskosten, exclusief medische kosten."

Is er al een idee met betrekking tot de werkelijke kostprijs voor onze gemeente? 

De kosten voor de inrichting en de uitbating van de opvangsite in Kalmthout zijn voor rekening van de federale overheid. De gemeente Kalmthout draagt hier niet financieel toe bij.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF